Termékek Menü

Szuper csendes, olajmentes, nagy teljesítményű spirál kompresszor CAM frézgépekhez.

Katt rá a felnagyításhoz
Ár:
4.064.000 Ft (3.200.000 Ft + ÁFA)
Cikkszám: R-01
Elérhetőség: Kérjük érdeklődjön
Átlagos értékelés: Nem értékelt
Gyártó: Renner Kompressoren GmbH
Menny.:db

Leírás és Paraméterek

A kompresszor egy CAD/CAM technológiával dolgozó fogtechnika egyik alap pillére.

A kopresszor megválasztáshoz egy pár fontos dolgot tudni kell.

El kell döntenie az alábbi két pont közül, hogy mit kíván létrehozni a beruházásával. 

1. Ugyanis, ha egy minden fogpótlás tipust, gipszminták nélkül, digitális módszerekkel gyártó labort nyereségesen akar működtetni, akkor úgy kell tervezni, hogy az rakodó automatával felszerelt forgácsoló gépekkel, éjjel nappal és a hétvégeken is működik. Ehhez pedig megfelelő “NEM DENTAL KATEGÓRIÁS” kompresszorra van szükség. 

2. Ha kicsiben gondolkodik és a frézgépéhez nem vásárol rakodó automatát és nem tervezi, hogy az automata gépe éjjel-nappal és a hétvégén is maga helyett dolgozzon, akkor elegendő a “dental” kategóriás kompresszor.

Ha az 1. Pont szerinti CAD/CAM labor beruházást akarja megvalósítani, akkor el kell távolodni a “dental” kategóriás kompresszoroktól. Ha van már ilyen kompresszora a fogászatán vagy a laborjában, akkor tudni kell a következő adatokat, még mielőtt tönkre tenné, az amúgy jól működő “dental” kompresszorát. 

Egy régi manuális technikával dolgozó fogtechnikai laborban, maximum 4bár nyomásra volt szükség a homokszóróhoz. Ahhoz is csak rövid ideig. Egy vagy több fogorvosi szék levegőellátásához, ahol egy vagy több turbina működik, ahhoz elegendők a “dental” kategóriás kompresszorok. Ez valójában csekély levegő felhasználás.

A digitális CAD/CAM világban a pneumatikusan ( levegővel ) meghajtott frézgépekhez, folyamatos 7-8 bár légnyomásra van szükség, olajmentes és teljesen páramentes, szárított levegő minőségben. 

A frézgép bekapcsolt ionizáló berendezéssel ( a forgács elektrosztatikus töltését semlegesítő berendezéssel ) 140 liter levegőt fogyaszt percenként 7-8 báron, 24 órás folyamatos kihasználtság mellett, hetente 7 napon keresztül. 

Ha a nyomás leesik, a gép és a termelés automatikusan leáll. 

Egy biztonságosan működő digitális technológiára tervezett fogtechnikai “gyárban” minimum 2 frézgép üzemel. 

Tehát szorozzuk meg a szükséges légmennyiséget kettővel, valamint adjunk hozzá 25% többletet, hogy a gépek ne 100%-os teljesítményre kényszerüljenek. Ekkor megkapjuk a szükséges légmennyiséget.

Ez egy nagyon, nagyon, jelentős levegőmennyiség, amire a “dental” kategóriás kompresszorok már nem alkalmasak. 

Ezt a mennyiséget és nyomást nagyteljesítményű 

 • dugattyús vagy 
 • csavar-kompresszorokkal vagy 
 • SPIRÁL-kompresszorokkal lehet megoldani. 
 • A wikipédián a “kompresszor” névre keresve megismerheti ezek működési elvét.

És most jön egy látszólag nem ideillő kérdés.

Milyen közel vannak a kompresszor-teremhez a szomszédok, a páciensek és nem utolsó sorban a munkatársak?

Milyen vastagok a falak és a födémek ( padlózat és a mennyezet )?

Egy ilyen kompresszornak óriási friss levegő mennyiségre van szüksége. Nem zárhatjuk be egy kicsi, zárt és szellőzésmentes helyiségbe, hogy aztán évente rányissuk az ajtót, mint azt sok laborban vagy rendelőben még látni lehet. 

A friss levegőhöz igen méretes kényszer-szellőztető ( nem lezárható, mindig nyitott szellőzőnyílás ) kell, amin keresztül a zaj is eljut a szomszédig, (éjjel-nappal, heti 7 nap), vagy a páciensig vagy munkatársakig. 

A dugattyús kompresszorok ilyen teljesítménnyel olyan rezgést és zajt generálnak, (100 decibel) hogy nehéz ezek telepítése egy lakó vagy irodaépületen belül, ahol a szomszédokra, páciensekre és a munkatársakra is figyelemmel kell lenni. 

A háborgó szomszédok miatt a környezetvédelmi hatóság és a működést engedélyező hivatal pl. 300.000 Ft nagyságrendű “zajkibocsátási engedély” megváltására kötelezheti. Akár lekorlátozhatja például éjszakai működési idejét. Ekkor olyan működőképes zaj és rezgésvédelmet kell teremtenie, amit majd, az erre hivatott mérnöki iroda, jegyzőkönyvezetten leellenőriz és a zajszintet éjszaka a szomszéd ablaka alatt ki is fogja mérni. Természetesen mindezt az ön költségére. Mi ezt már mind megéltük.

Ezen kívül létezik egy mindenképpen tervezendő helyzet. 

Murphy törvénye szerint „ami elromolhat, az el is romlik”. Még a legjobb gépek esetében is. Ezért szerelnek egy utasszállító repülőgépre két turbinát. Ha az egyik leáll, akkor még mindig a másikkal is le lehet szállni. 

Így van ez a digitális CAD/CAM labor és fogászat esetén is. 

Ha egy ilyen nagy teljesítményű, csendes és speciális kompresszor leáll, akkor nincs termelés, de a kiadás marad. Persze lehet cseregép szolgáltatásra szerződni, ha van ilyen. De ha nincs éppen ilyen cseregép, akkor nehéz lesz a termelést egy lakó-vagy irodaépületben egy csendes és nagy teljesítményű kompresszorral újra beindítani. 

Mégegyszer: Egy egymotoros repülőgépnek nincs esélye leszállni ha a motor leáll. Azért kell kettő kompresszor,  hogy mindig le tudjunk “szállni”, és hogy minden esetben biztonságban célba érjünk és biztosítani tudjuk a termelésünket. És még így is szükség van megelőző karbantartó szervíz munkára.

  •  A Renner kompresszor elektronikus kontrollegysége lehetővé teszi, hogy további frézgépekkel történő bővítések vagy az üzembiztonság miatt akár 5 kompresszort is sorba kapcsoljunk. Ez a legmagasabb szintű termelési biztonságot eredményezi. 
 • Gondoskodik, hogy a sorba kapcsolt kompresszorok akár óránként felváltva,egyenletesen legyenek kihasználva.
 • Ha az egyik leáll, akkor használja a működőt, de jelzi a leállt gép hibáját. Hasonló ez, mint a számítógépekben a 2 winchesterre történő adatkiírás, hogy biztonságban legyenek az adataink. A kompresszorok területén pedig biztonságban van a folyamatos termelés. 
 • Így, ha az egyik meghibásodik vagy megelőző karbantartó munkát kell elvégezni, akkor ezek nem állítják meg a termelést.
 • Az üzemóra számláló alapján, minden megelőző karbantartó munkafolyamatra jelzést ad ki a szerint, hogy hány üzemóránként kell azt kivitelezni.  
 • Még azt is szabályozhatjuk, hogy a régebbi, használtabb kompresszorunkat pl. csak heti 2 nap használja, hogy kíméljük az újabbat, de mégis használatban tartsuk a régi kompresszort is.  
  • Ez a rendszer teszi lehetővé, hogy a kompresszor kapacitást egyszerűen tudjuk növelni, ha további frézgépeket kívánunk beállítani. 

A fenti fontos ismereteket figyelembe véve a legmegfelelőbb kompresszor a német RENNER (versenyző) kompresszor gyár speciálisan erre a célra összeállított SPIRÁL-kompresszora. 

 • Olajmentes ( Nincs olaj- vagy olajszűrő csere. Nincs olaj-szag az épületben.)
 • SPIRÁL ELVŰ és NEM csavar-kompresszor, ( Folyamatosan nagy mennyiségű és nagy nyomású levegő.)
 • Szuper-csendes ( 54 dB), akár a munkatérben is müködtethető. Hallgassa meg a mellékelt YouTube videón. A zaj és a rezgés miatt a szomszédokkal nem fog összetűzésbe kerülni. A kompresszor helyén kialakítandó kényszer-szellőztető nyíláson kiszűrődő zajszint sem fogja zavarni a közeli környezetet. Nem szükséges költséges hang- és rezgés-szigetelés kialakítása.
 • Nem zavarja a házban lévő pácienseket, és a munkatársakat sem terheli. 
 • Hűtveszárítóval van felszerelve. A levegő teljesen páramentes, úgy ahogy a CAM gépekhez elő van írva. 
 • A hűtveszárítóban lecsapódó kondenz-víz időközönként automatatikusan ki van ürítve. Ez a tiszta víz környezetszennyezés nélkül a szabadba folyatható. Ez az olajos kompresszoroknál nem lehetséges. Munkatársainak nem kell erről gondoskodni. Majd csak a szervízes szakember ellenörzi a gépet. Ön és munkatársai csak használják a gépet, de nem kell figyelniük rá. )
 • A tartály kívül-belül tüzihorganyzott, rozsdaálló. A tartályban lecsapódó kondenz-víz nem okoz a tartály belső felületén rozsdásodást és így nem lesz szennyezett a sűrített levegő. A tártályt nem kell nyomáspróbáztatni. A sűrített levegő minősége a fogorvosi munka tisztasági követelményeiknek is maximálisan megfelel. ) 
 • A tartályban lecsapódó kondenz-vízet szintén rendszeresen egy automata leereszti. Ezt a tiszta vízet környezetszennyezés nélkül a szabadba lehet kifolyatni. Ez egy olajos és nem rozsdaálló tartállyal felszerelt kompresszor esetében nem megengedett. 

A kompresszor teljesítménye: 8báron / 397 liter / perc ( Ez két rakodóautomatás és ionizálóval felszerelt frézgép ellátásához maximálisan elegendő.)

Sűrített levegő tartály űrtartalma: 200 liter ( A kompresszornak nem kell sűrűn bekapcsolni.)

Motor: 3 fázis, 400V

3 fázisú dugó csatlakozó átmérője: 

Teljesítmény: 3,7 kW

Elektromos vezeték szükséges keresztmetszete: 5x2,5mm

Szükséges biztosíték: 16A / T, lomha

Motor névleges áram: 7,7A

Levegő szükséglet: 1700 m3/óra. A kényszer-szellőztető nyílás nagysága, ami ennek a légmennyiségnek a kompresszor-térbe juttatásához szükséges.

Kompresszor-helyiség min. és max. hőmérséklete: min.0 C - max. 40 C.

Méretei: lásd műszaki rajzot

Súlya: 

Az ajánlott ár: a kompresszor teljes légtechnikai telepítését tartalmazza, a csővezetékekkel és a szükséges idomokkal együtt a frézgépekhez bekötve. 

2 év garancia

Szervíz

Vélemények

Erről a termékről még nem érkezett vélemény.
Írja meg véleményét!