Ön itt jár: >

CAD/CAM

Digitális funkciós protetika

Mit ér egy drága géppark amit csak vázkészítésre tudunk használni?

A "Digitális funkciósprotetika" kifejezés a végtermékét határozza meg a Ceramill folyamatláncnak - a fogtechnikai laborban digitálisan elkészített, funkcionálisan zavarmentes fogpótlást.

A CAD/CAM-korszakban is elkerülhetetlen a páciensanalóg munka. A Ceramill Artexel - virtuális Artex CR artikulátorral - magas precizitású okklúzió kialakítása lehetséges digitális alapokon is. A szájban becsiszolás mindennapi problémája így végre a CAD/CAM rendszerrel készült fogpótlásoknál is nagymértékben csökkenthető.

DFP - a digitális precízióslánc

A DFP (Digitális funkciósprotetika) alatt egy optimalizált munkafolyamatot értünk, hogy ezáltal minden laborban egyszerűen és hatékonyan tudjanak funkcionálisan zavarmentes fogpótlásokat digitális úton készíteni. Ez az igény egy állandó precizitást követel minden fontos munkafázis során - a modellkészítéstől a kifrézelt funkcionális pótlásig.

 

Aki befektetni akar gépeket vesz, aki hozamot akar rendszert vesz!

RENDSZER: Tevékenységeknek, dolgoknak, munka- vagy gondolatmeneteknek bizonyos elvekhez igazodó rendezett egésze a cél elérése érdekében.

 

Az Amann Girrbach nyújtotta CAD/CAM rendszer az első olyan összehangolt munkafolyamatokból álló rendszer mely az arcíves regisztrálástól a kész munka fogorvosnak való átadásáig nyújt összehangolt anyagokat, eszközöket és gépeket, ezáltal maximális eredményességet lehetővé téve. De lássuk milyen fő részekből áll ez a rendszer:

 

1. Az arcíves regisztrálás

Akik nem értik pontosan miért is elengedhetetlen egy arcív használata, inkább tehernek, felesleges időráfordításnak látják az arcíves regisztrálást, ezért szeretném elmagyarázni ennek pontos szerepét. A felső állcsont helyzete az állkapocs ízülethez képest állandó, mely az alsó állkapoccsal ellentétben egy stabil viszonyítási pontot ad, így elengedhetetlen segítséget nyújtva később a fogtechnikus számára a páciens állkapocsízületi mozgásainak pontos reprodukálásához egy fizikai vagy virtuális artikulátorban.

 

Mi történik akkor ha nem készül arcíves regisztrátum a páciensről? A fogtechnikus középérték szerint begipszeli artikulátorába a mintákat, de az artikulátorban becsiszolt mozgások sajnos egyáltalán nem felelnek meg a páciens állkapocs ízületi mozgásának. Ekkor kénytelen az orvos a művészi szépségű koronákat, hidakat becsiszolni, mindaddig amíg kényelmesnek nem érzi azokat a páciens. Ezt a helyzetet sajnos sem a legügyesebb kezű porcelános sem a legprofesszionálisabb gép sem tudja magától kezelni.

 

2. Átvitel a virtuális artikulátorba

Ahhoz, hogy megfelelően kihasználhassuk a virtuális artikulátor funkcionalitását, elkerülhetetlen a páciensadatok 1:1-ben való átvitele a fizikai artikulátorból a szkennerbe. A Ceramill rendszer ezt a Ceramill transzferszettel teszi lehetővé, ami a Ceramill Fixatorral rögzíti a mintákat majd ez az állvány pedig Splitex lemezekkel rögzül a szkenner belsejébe. A Splitex adapterrel felszerelt Ceramill Map400 szkenner így maximális precízióval jelenteti meg a begipszelt mintákat a virtuális artikulátorban.

3. Tervezés

Ceramill Mind - Az intelligens tervezőszoftver - fogtechnikai logika alapján fejlesztve, mert elég ha csak saját szakmájához ért.

Az Amann Girrbach által, fogtechnikusokkal való szoros együttműködéssel kifejlesztett tervezőszoftver nem hagy kívánni valókat maga után. Tökéletes összhangban a Map400 szkennerrel lett a Ceramill Mind a Ceramill rendszerbe integrálva, melyet az egyszerű kezelhetőség, a munkafolyamatok biztonsága és a precízió jellemez. A hétköznapi laboratóriumi munkafolyamatok által orientálódott kezelőfelület jelentősen leegyszerűsíti a vázak készítését és koronák, hidak, In-/Onlayk és teleszkópok készítésétől akár egyéni felépítmények tervezéséig nyújt egy széles indikációs spektrumot. A virtuális Artex CR artikulátornak köszönhetően pedig zavaró csücskök már a tervezéskor eltávolíthatóak így minimumra csökkentve az időigényes szájban becsiszolást mértékét.

Cégünk szakemberei által az Amann Girrbach rendszerhez fejlesztett Clinométer is rendelkezésre áll a Cad program használata során.

A Clino-méter a görög 'clino' elhajlás, és a 'métrosz' mérni szavakból képzett elnevezés; magyarul elhajlás-mérő.

A páciens szem-pupillái között képzett sík elhajlását lehet kimérni és az artikulátorban felhasználni, amihez képest párhuzamos a metsző fogazat incizális éleinek síkja. Ha mégsem párhuzamos, akkor egyéni sík alapján lehet dolgozni. 

A clinométer a legprecízebb módon lehetővé teszi a térbeli tájékozódást az artikulátorban a fogpótlások kialakítása során. 

Ennek hiányában fogpróbázni kell fogsorokat, és sokszor át kell állítani a fogakat. Be kell szájban csiszolni a porcelán metszőfogak hosszát, és lehet, hogy újra kell rétegezni a porcelánt. Gyakran lóg a szájban a fogsor vagy a fogpótlás egyik vagy másik oldala. 

A clinométer a térben látás eszköze.

A clinométer arcív használata nélkül nem működik. A clinométer nélkül csak a jó szerencse révén kerülheti el, hogy újra és újra át kelljen állítani fogpróbáit vagy korrigálni kelljen a porcelán metszők vagy örlők hosszát. A clinométer hiányában rengeteg időt veszíthet a labor, a rendelő, és a páciens. 

A rendelői-clinométerrel a fogorvos határozza meg a páciens pupillái között képzett sík dőlésszögét és olvassa le a mérési értéket.

A labor-clinométer az artikulátorra rögzített és a technika által használt eszköz, ami a páciens pupillái között képzett egyéni síkjának dőlésszögét hordozza, és amihez viszonyítva, a fogak dőlésszöge és hossza azonnal helyesen kialakítható. 

4. CAM - a munka kifaragása

 

Miután végeztünk a tervezéssel és elértük, hogy a tervezőprogramban anatómikus rágófelszínek már készen állnak a kimarásra fontos, hogy milyen géppel és frézzel is fog az történni. A CAD programban gondosan beállított okklúzió és mozgáspályák átvitelének pontossága a virtuális világból a valóságba ugyanolyan fontosak mint a pozíció átvitele volt a minták beszkennelésénél. Ahhoz, hogy a rágófelszínekre azt mondhassuk, hogy nem igényelnek több utómunkát létfontosságú a megfelelő fréz, frézgép és frézprogram kiválasztása. Természtesen mivel rendszerről van szó ennek kiválasztásan sem kell sokat gondolkodnunk hisz pont erre kínál megoldást a Ceramill Motion 2 és a Ceramill Mikro faragógép HD frézprogramjával és HD, 0,3 mm-es frézével. A különbséget a hagyományos frézeléshez képest az alábbi videón láthatja: